Vinproduktionen

Vinproduktion

Previous

Next

Flädie Vinproduktion

Flädie Vinproduktion skapar viner av hög kvalitet genom dynamisk vinodling och modern produktion. Våra viner präglas av vårt unika läge och det mikroklimat som råder här i Flädie. Du hittar våra viner i Systembolagets butiker i vårt närområde liksom i beställningssortiment.

Våra viner på Systembolaget

DECEMBER 2021 Det som står på tur att lanseras är vårt nya ekfatslagrade vita vin, Aniara Barrique 2019, som finns på Systembolagets hyllor i början av januari. Någon gång i början av året kommer även den efterlängtade nya årgången av våra mousserande viner, EBBA BRUT Renässans 2019 och EBBA BRUT Renässans ROSÉ 2019. På Systembolaget finns sedan en tid tillbaka nya årgångar av våra mest omtyckta viner, och tre för oss nya viner:

Adonis är vårt nya rosévin som ersätter Alice och Astrid. Det är vår nya vinmakare Jasons egen tolkning av våra rondodruvor. Druvorna var av väldigt god kvalitet och behövde bara gå igenom en högst begränsad selektering innan klasarna pressades hela med stjälkarna kvar. Ett sofistikerat och intressant ståltankslagrat rosévin som kommer på nya 750 ml-flaskor.

Hugo Rondo är vårt första röda vin som inte är lagrat på ekfat. Ett lätt rött vin, framställt genom semi-kolsyrejäsning (vanligen använt bland annat vid framställning av Beaujolais-viner) och jäst på ståltank. Mer elegant och mycket tydligare rondo-karaktär än våra ekfatslagrade viner.

Aniara Renässans är en nytappning av vårt klassiska vin, med nytt utseende och ny vinmakare. Jason har blandat 95% solaris med 5% phönix och låtit en femtedel av druvmaterialet jäsa på ekfat för att ge vinet mer kropp, resten är jäst i ståltank. Dessa nya inslag i framställningen har satt en twist på vårt klassiska solarisvin och gjort det lite mer spännande!

Du hittar våra viner på Systembolaget – såväl i butikerna i vårt närområde som i beställningssortimentet.

Reportage om svensk vinproduktion

Business Insider Today har publicerat ett reportage där Flädie Mat & Vingårds medarbetare och några av våra kollegor bland de skånska vingårdarna deltar, om förutsättningarna för att odla vin av hög kvalitet i Sverige. ”Swedish Wine Given Boost By Climate Change” – Milder summers mean that the northern latitudes of Sweden are now ripe for wine production. Production is still limited but quality is on the rise as vineyards enjoy improving growing conditions”, skriver Business Insider Today.

Medaljregn över Flädie Vinproduktion

När ”Swedish Wine Producer of the Year” avgjordes i november 2019, kammade våra viner hem två av tre medaljer i kategorin rött vin. Lepores Barrique och Lepores Barrique Cuvée, båda av den fina årgången 2018, tilldelades silver- respektive bronsmedalj. Samtidigt vann rosévinet Alice brons, det söta vita vinet Late Harvest brons och det mousserande vinet Ebba Brut guldmedalj.

I maj 2021 tilldelades vårt vita vin Aniara av årgången 2019 bronsmedalj i ”Nordic Wine Challenge”.

Det är oss du möter

Vi som arbetar i vinproduktionen heter Philip, Marcus, Najib, Love och Jason och vi bidrar med olika typer och grader av utbildning, erfarenhet och kompetens.

Marcus och Love har studerat vid SLU till landskapsingenjör respektive trädgårdsingenjör, Philip har Ekonomie kandidatexamen och en Masterexamen i Ekonomi samt Sommelierutbildning och i kombination med arbetet i vinproduktionen studerar han för närvarande WSET Level 4 Diploma in Wines. Najib har över 10 års erfarenhet som vingårdsarbetare. Jason har huvudansvaret för Vineriet och vinifieringsprocessen. Han har en gedigen utbildning som vinmakare och flera års erfarenhet i ryggen från vingårdar i både Kina och Sverige. Tillsammans hjälps vi åt för att skapa de bästa viner som kan utvinnas från Flädies marker.