Vinproduktionen

2023 BEST NATIONAL PRODUCER
OF THE YEAR SWEDEN
★ ★ AWC STAR WINERY

Previous

Next

Flädie Vinproduktion

Flädie Vinproduktion skapar viner av hög kvalitet genom dynamisk vinodling och modern produktion. Våra viner präglas av vårt unika läge och det mikroklimat som råder här i Flädie. Njut av våra viner på besök i vår restaurang och bar här i Flädie, där vi även erbjuder vingårdsguidningar och vinprovningar. Våra viner serveras på många skånska vinbarer, och du hittar dem i Systembolagets butiker i vårt närområde – Lund, Lomma, Löddeköpinge och Malmö –  liksom i beställningssortiment!

Vinfestival i Skepparp 26-27 juli

Vi deltar precis som tidigare år i vinfestivalen “Smaka Svenska Viner” som äger rum 26-27 juli på Skepparps Vingård på Österlen. För oss är detta en av sommarens höjdpunkter när vinälskare samlas och provar viner från ett tiotal av Sveriges främsta vingårdar i underbar miljö. På plats finns festivalkocken Tareq Taylor, konferencier Anna-Lena Brundin, vinexpert Anders Öhman och många fler. Biljetterna säljer alltid slut så det gäller att vara ute i god tid. Välkommen!

Information om festivalen och länk till köp av biljetter hittar du här.

Best National Producer of the Year Sweden AWC

Flädie Vingård och Vinproduktion har tilldelats sin andra stjärna i Austrian Wine Challenge och blev även utnämnd till årets bästa producent i Sverige – BEST NATIONAL PRODUCER OF THE YEAR – Sweden. Vi är otroligt stolta och glada över detta besked då Austrian Wine Challenge (AWC) är världens största officiella vintävling och en av världens mest prestigefyllda tävlingar för vin.

Våra viner Ebba Renässans Brut, Ebba Renässans Brut Rosé och Lepores Barrique 2018 tilldelades guldmedaljer och totalt fick elva av våra viner utmärkelser – något som visar att vi alla jobbar i rätt riktning och kan utmana på hög nivå!

Vinskörd hösten 2023

I år skördade vi cirka 8 ton på Assmåsa och omkring 9,5 ton här på Flädie. Solarisdruvorna var de första vi valde att skörda eftersom de hade nått en bra mognad och bra nivå på sockerhalt. Därefter valde vi att plocka in Phönix som har högre syra i sig vilket är positivt för att göra basvinet till vårt mousserande vin. Slutligen skördade vi de röda druvorna som kräver längre mognadstid.

På Assmåsa började vi med Pinot Noir Précoce, då den hade fått upp en bra mognad. Därefter skördade vi Solaris och Muscaris, och sedan slutligen Rondo och Cabernet Cortis.

Inför skörden lövgallrade vi väldigt noga och tog bort extra mycket löv för att maximera druvornas exponering för sol. Vi klippte gräset mellan raderna och rensade ogräs mellan plantorna. Detta gjorde vi för att öka luftflödet till druvorna i syfte att minska fuktigheten och därmed risken för angrepp.

Venture!

Sedan oktober 2023 finns vårt nya vin Venture på Systembolaget. Det är ett vin som vi är mycket stolta över och som är gjort på druvan Solaris med en liten aning Phoenix. Klasarna är skördade för hand i början av oktober på våra vingårdar i Flädie och Assmåsa. Efter skörden genomgick klasarna en mjuk pressning och fermenterades en längre period på temperaturer runt 15 grader i ståltankar. Därefter lagrades vinet i tre månader på dess jästfällning i tankarna.

Venture består av
42 % Solaris från vingården på Assmåsa från skörden 2022.
49 % Solaris och 2 % Phoenix från vingården på Flädie från skörden 2022.
7 % av Solaris från vingården på Flädie från skörden 2021.

Våra viner på Systembolaget

Du hittar våra viner på Systembolagen närmast oss – i Lund, Lomma, Löddeköpinge och Malmö, liksom i beställningssortimentet över hela Sverige. Eller så njuter du av dem när du besöker vår restaurang och vinbar!

Vi har nyligen lanserat Venture 2022 samt Ebba brut rosé 2018, och bland de övriga vinerna kan nämnas Aniara Barrique, våra mousserande viner, Adonis – ett sofistikerat och intressant ståltankslagrat rosévin, Afrodite, Hugo, Midnattssol och Lepores barrique. Afrodite är ett Rondo-vin vars druvor har pressats hårt och sedan lagrats ett par månader på äldre ekfat. Vinet har en vacker och djup nästan rubinröd färg och mer tanniner än vad som vanligtvis hittas i ett rosévin.

Nordic Vineyards

Nordic Vineyard säljer våra viner online för dig som bor utanför Sverige.

Fina priser till våra viner!

Vi har med våra viner deltagit i en av världens största och mest prestigefyllda tävlingar för vin, Austrian Wine Challenge AWC . Totalt deltog 43 länder och 1 588 producenter med över 11 000 viner i 2022 års tävling där vinerna delas in i och tävlar i särskilda kategorier. Flädie Vinproduktion vann hela fem silver och tre ”Seal of approval”, som närmast kan jämföras med brons. Det är vi förstås mycket glada och stolta över!

Silver: Aniara Renässans 2020, Lepores Barrique 2019, Ädelvän 2020, Lepores Barrique Renässans 2019, EBBA Renässans Brut 2019.

Seal of approval: Aniara Renässans 2021, Adonis Rosé 2021 och EBBA Renässans Brut Rosé 2019.

Medaljer till våra viner!

Vi är mycket glada och stolta över att kunna berätta att två av våra viner belönats med medaljer i Vinordic Wine Challenge som anordnas av GastroNord!

Vi vann priser för Aniara Renässans 2020 och Aniara Barrique 2018: Aniara Renässans 2020 vann guldmedalj inom prisklassen 200 – 249 kr (75 cl). Aniara Barrique 2018 vann silvermedalj inom prisklassen 250+ kr (75 cl).

I år, precis som förra året, uteblev kategorierna för svenskt vin pga för lågt antal deltagare. Detta betyder att Flädies viner tävlade om medaljerna mot internationella viner. Importörer eller som i vårt fall producenter, tävlar med sina viner inom olika prisklasser och samtliga viner finns på Systembolaget.