Om oss

Historien om Flädie Mat & Vingård

Flädie Mat & Vingård grundades 2003 av krögaren Nils-Bertil Hansson, som då inledde förvandlingen av en klassisk bondgård från förra sekelskiftet till en unik skånsk vingård.

De första åren var verksamheten främst inriktad på catering, fester och bröllop men 2006 öppnades de första hotellrummen. Sedan Nils-Bertils son Martin tagit över företaget satte vi de första vinrankorna i marken, och idag har vi på våra 2,5 hektar omkring 9 000 vinrankor. Ungefär 40 % är gröna druvor och 60 % blå, av sorter som tål det bistra skandinaviska klimatet med bland annat Phönix, Solaris och Rondo.

Den första kommersiella skörden kunde göras 2010 men det dröjde till 2012 innan vårt eget Vineri stod klart – en toppmodern byggnad med vinlager, vinproduktion, fler hotellrum och ytterligare festsalar.

Idag har vi 29 hotellrum och fem kombinerade konferens- /festlokaler. Vi erbjuder catering över hela Skåne, allt från invigningar, bolagstämmor, bröllop och fester till jaktmiddagar och dop. Vi har en restaurang som är öppen på helgerna under hela året, och alla dagar under sommaren. Vi erbjuder vinprovningar av gårdens egna viner, och guidningar i vingården.

Sedan 2017 hittar du de flesta av våra viner på Systembolaget, såväl i butiker i Lomma, Löddeköpinge, Lund och Malmö, som i beställningssortimentet. 2019 levererade vi som enda skandinaviska producent vin till det norska Vinmonpolet – vårt vita vin Aniara.

Corona drabbade vår verksamhet hårt och omedelbart, när konferenser, bröllop, fester och företagscatering på några dagar avbokades för överskådlig framtid.

Flädiegruppen, som förutom Flädie Mat & Vingård även inkluderade Flädie Vinproduktion, Kulturens Restaurang och Bjerreds Saltsjöbad Kallbadhus & Restaurang, försattes i konkurs i slutet av mars 2020. Två månader senare köptes verksamheten av Håkan & Carina Wikholm, som idag äger och driver Flädie Mat & Vingård vidare.

Skånska råvaror

I vår restaurang serveras viltkött såsom hjort, vildsvin, rådjur samt älg från våra ägare Håkan och Carina Wikholms marker i Skåne, markegendomen Assmåsa vackert belägen vid Snogeholmssjön och markegendomen Häckebo invid Häckeberga samt markegendomarna Applehult och Boalt invid den småländska gränsen i norra Skåne. I såväl de rofyllda skogarna som ute på jordbruksfälten på dessa marker lever dessa vilda djur ett fridfullt och harmoniskt liv i fin miljö.

Nya ägare 27 maj 2020

I slutet av maj 2020 fick Flädie Mat & Vingård nya ägare då Håkan och Carina Wikholm köpte gården och verksamheten inklusive vinproduktionen, efter konkursen två månader tidigare. Håkan och Carina skrev såhär i ett brev som publicerades 27 maj :

”Då Flädie Mat & Vingård kom ut på marknaden blev vi givetvis bestörta och ledsna över att det hade gått i konkurs men sedan blev vi båda två väldigt fascinerade av möjligheten att kunna förvärva denna skånska pärla och vi bestämde oss för att göra en gemensam satsning på denna fina fastighet med vingård.

Vi känner en stor entusiasm inför framtiden med detta och ser med glädje fram emot en långsiktig verksamhet i denna fantastiskt vackra miljö, såväl beträffande vingård som hotell/restaurang- och konferensdelen. Vår förhoppning är att bibehålla och bevara den jordnära och pittoreska miljön med de fina byggnaderna omgärdade av vinodlingen på den ena sidan och böljande fält på den andra sidan som skapar en underbar atmosfär och en harmonisk känsla.

Huvudprioriteringen initialt är att skötseln på den fina vingården fortgår och att vindruvor och vin likaså tas om hand på bästa sätt så att den fortsatta vinproduktionen håller samma höga standard som tidigare. Detta arbete är redan i full gång där två av våra söner Philip och Marcus med sitt kunnande tillsammans med andra vinkunniga medarbetare har en viktig roll. Flädie har ju redan satt sitt avtryck inom vinvärlden och det är något vi verkligen vill bibehålla med ambition att utveckla vidare”.