Vinodling

2023 BEST NATIONAL PRODUCER
OF THE YEAR SWEDEN
★ ★ AWC STAR WINERY

Vinodlingen

Vi har odlat vin sedan 2007 när de första stockarna planterades i vingården och idag har vi ca 9000 vinstockar fördelade på 2,5 hektar. Större delen av odlingen består av fyra olika druvsorter; de blåa druvorna Rondo och Cabarnet Cortis, som vi använder till våra röda viner och roséviner, samt de gröna druvorna Solaris och Phönix som vi gör vitt stilla och mousserande vin på.

På vintern görs beskärningen efter den klassiska Guyot-metoden. Det innebär att ett nytt skott böjs ned vid varje vinterbeskärning till att vara grund för den bladvägg som växer upp till runt två meter under den kommande säsongen. I Skåne är vi inte bortskämda när det kommer till antal soltimmar per säsong och därför är det viktigt att låta bladväggen växa sig stor för att försäkra en god fotosyntetisering och ge druvklasarna alla förutsättningar för att kunna få en full utveckling och fin kvalitet.

Skördetiden brukar infinna sig framåt slutet av september. Vi skördar alla druvor för hand och rensar bort eventuella dåliga druvor innan klasarna läggs i hinkarna. Druvorna transporteras sedan från odlingen till produktionslokalen som också ligger på gården. Där vägs druvorna in innan vinifieringsprocessen inleds.

Vi arbetar med en ekologisk odlingsfilosofi i vingården och spenderar mycket tid med varje enskild vinplanta under säsongens förlopp. Många moment, som rensning av ogräs runt plantorna, skottgallring eller uppbindning, sker för hand vilket gör att vi ständigt går igenom hela odlingen och kan därför hålla noggrann koll på plantornas utveckling och detaljstyra för att uppnå en exceptionell kvalitet. Detta förhållningssätt tycker vi avspeglas i våra viner.

Kanske får ni möjlighet att prova några av gårdens viner under er vistelse hos oss? Om du vill köpa våra viner när du kommer hem så finns de i Systembolagets butiker i vårt närområde samt i beställningssortiment.