Vinproduktion

Vinproduktionen

Grundfilosofin i vår vinmakning är att potentialen ska finnas i druvmaterialet. Den potential som vingården levererar i de skördade druvorna, ska ”bara” förvaltas i vineriet. Växtplatsen och årgången ska återspeglas i alla årgångsbetecknade viner. Finns inte potentialen för en viss vinstil, så tillverkas inte den stilen det året, utan då gör vi lite mer av något annat istället. På så sätt skapar vi viner som är ärliga, både mot oss våra kunder och vår skånska Terroir.

En av fördelarna med vinproduktion i Sverige är att vi har rätt moderata temperaturer när det är dags för skörd i September-Oktober. Många gånger håller druvorna bara 12-13 grader celsius när de anländer till vineriet, men för att inte lämna något åt slumpen så har vi installerat ett datastyrt kylsystem. Detta gör att vi kan styra temperaturen i alla tankar vilket underlättar klarningen, säkerställer jäsningen, samt garanterar en jämn lagringstemperatur.

Våra röda viner

Rondo och Cabernet Cortis står för råmaterialet till våra rödviner. Dessa 2 druvor kompletterar varandra på ett bra sätt. Rondo med sin björnbärston och mörka färg och Cabernet Cortis med sina kraftfulla taniner och klassiska ”cabernet” karaktär.

Våra rödviner jäser med skalen på mantlade ståltankar som specialbeställts för att få rätt förhållande mellan bredd och höjd. Denna skalmaceration (den tid skalen ligger med vinet) brukar fortgå mellan 7-10 dagar beroende på årgång och jäsningstemperatur.

Efter avslutad skalmaceration så pressas vinet av från skalen och fylls på Amerikanska ekfat. Lagringstiden varierar beroende på årgång men brukar vara mellan 8 och 10 månader.

Vi använder både nya och äldre fat till våra rödviner, men alla är införskaffade som nya. Beroende på årgång så används olika stor andel nya fat, för att skapa en harmoni i det slutliga vinet.

Våra roséviner

Till Rosévinerna används Rondo Cabernet Cortis och Leon Millot. I och med att Rondo och Leon Millot har färgad must, så kan vi göra eleganta roséviner genom att väldigt försiktigt pressa hela klasar (ingen avstjälkning) och på så sätt endast extrahera den finaste musten som råmaterial till dessa viner.

Vi använder oss även av vad Fransmännen kallar Saigneé metoden, vilket innebär att man låter skalen ligga med musten några timmar för att på så sätt laka ur rätt färgnyans till det slutliga rosévinet.

Våra vita viner

Våra vita viner Aniara och Aniara Barrique är tillverkade på druvsorten Solaris.

Aniara är ett ståltanksjäst och ståltankslagrat vin som buteljeras våren efter skörd. Detta är ett vin som jäser vid ca 16-18 graders temperatur för att maximera frukt och aromatik.

Till ANIARA BARRIQUE avstjälkar och pressar vi druvorna innan jäsningen sätts igång på ekfat av Kaukasisk eller Franskt ursprung. I detta vin söker vi efter komplexitet och därför använder vi olika ursprung på ekfaten, samt använder oss av olika ålder på ekfaten. Lagringstiden på ekfat varierar mellan 6-9 månader.

De mousserande vinerna

Alla våra mousserande viner tillverkas enligt den ”traditionella metoden”, dvs de genomgår 2a jäsningen på flaska. Därefter så lagras de på jästfällningen tills vinet fått den karaktär som vi eftersträvar.

Våra vita mousserande viner tillverkas av Phönix och Solaris. Idag tillverkas två viner, EBBA BRUT i klassisk torr stil samt EBBA Rosé i en sötare stil.

Buteljering

Vid buteljering ska ”året förseglas” och här i Flädie så får vi hjälp av Flädies Vinvänner. Alla som deltar på buteljeringsdagarna har genomgått en utbildning på de olika stationerna som ingår vid en buteljering med tillhörande etikettering. Detta säkerställer att ”flaskvariationen” minimeras, vilket annars kan vara ett problem i småskalig vinproduktion.